A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

До відома громадян: доходи які необхідно декларувати

Дата: 28.02.2020 08:39
Кількість переглядів: 839

З 1 січня поточного року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2019 році. Про які види статків мають звітувати мешканці Чаплинського району та своєчасно сплатити податки:

         -  Від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

         -  Від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім фізосіб-підприємців платників єдиного податку);

         -  Від продажу власної сільськогосподарської продукції;

         -  Не від податкових агентів, а також інші доходи, не оподатковані протягом року;

         -  Основна сума боргу за кредитом платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

         -  У вигляді спадщини та подарунків;

         -  Від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

         -  Отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи відповідно до умов цивільно-правового договору;

         -  Іноземні доходи.  

Чаплинська ДПІ нагадує: подати декларації про отримані доходи за 2019 рік громадяни мають можливість з 1 січня по 30 квітня 2020 року.

 

 

Особам, які надають репетиторські послуги, слід задекларувати доходи до 30 квітня 2020 року

 

            Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

         Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік викладачам-репетиторам слід подати до 30 квітня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації). Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такі особи самостійно сплачують до 1 серпня 2020 року. Доходи від репетиторства згідно з ПКУ оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховське управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, кожен громадянин має право отримати у Центрі обслуговування платників податків за місцем свого проживання безоплатну консультацію щодо порядку заповнення декларацій і допомогу при її заповненні.

 

 

 

Земельний пай  – доходи та податки

         Громадяни, які самостійно обробляють земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції (ставка ПДФО - 18 відсотків).

         Крім того, з суми орендної плати за земельну ділянку (пай) стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

         Нагадаємо: деклараційна кампанія 2020 року, яка триває з 1 січня 2020 року по 30 квітня 2020 року, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу України.

 

  • який спосіб громадяни подають декларацію про майновий стан і доходи

            Платник податку може подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік  (далі – податкова декларація) за власним вибором одним із таких трьох способів, а саме:

         - особисто або уповноваженою на це особою;

         - надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

         - засобами електронного зв’язку в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет» за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

         Також, громадяни мають змогу звернутися для отримання індивідуальної  консультації до Центрів обслуговування платників ДПС області за місцем реєстрації щодо заповнення річної податкової декларації та безоплатно отримати бланки податкової декларації.

         Необхідно пам’ятати, що:

         - у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації;

         - у разі подання податкової декларації в електронній формі, її необхідно надіслати не пізніше закінчення останньої години того дня,  коли закінчується граничний строк.   

         Податкова декларація за 2019 рік подається громадянами до 30.04.2020, а громадянами, які мають право на податкову знижку, - по 31.12.2020 включно.

 

 

  • неподання фізичною особою декларації про доходи передбачена адміністративна відповідальність

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2019 році.

         Статтею 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУаП) передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про майновий стан і доходи (далі – декларація про доходи) чи включення до такої декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку,

         - тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Дії, передбачені частиною першою ст. 164¹ КУаП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення,

         - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

         Слід зазначити, що п. 5 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п.п 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ для відповідного року.

         Звертаємо увагу, що кінцевий строк подачі декларації про доходи громадянами, які отримали доходи у 2019 році, – 30.04.2020.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора