A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Час сплатити земельний податок з фізичних осіб!

Дата: 25.08.2020 15:38
Кількість переглядів: 554

Земельний податок сплачується раз на рік протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення.

29 серпня 2020 року останній день сплати земельного податку.

Зверніть увагу! У разі, якщо платник податків не сплачує суми податку протягом строків, такий платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

            Шановні громадяни! Для недопущення виникнення заборгованості та застосування штрафних санкцій сплачуйте нарахований податок вчасно!

  • платники земельного податку!

         Якщо Ви не отримали податкові повідомлення – рішення по земельному податку, зверніться до органу Державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки.

         Відповідно до п. 286.5 ст. 286 Податкового кодексу платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:   

         - розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

         - права на користування пільгою із сплати податку;

         - розміру ставки податку;

         - нарахованої суми податку.

         У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і вручає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

         Для звірки даних щодо нарахованого земельного податку можете звернутись до Чаплинської державної податкової інспекції за адресою: смт. Чаплинка, вул. Паркова 3, телефон – 2-25-32.

         Час роботи понеділок-четвер: з 08.00 до 17.00, п’ятниця з 08.00 до 15.45, обідня перерва з 12.00 до 12.45.

         Також чекаємо на звірку платників, які набули у власність земельні ділянки у 2019 та 2020 роках.

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що відповідно до ст. 266 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

         Наразі повідомлення – рішення про суму нарахованого податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, надіслані усім власникам «понаднормових» квадратних метрів житлової площі.

         Якщо повідомлення – рішення з якихось причин не надійшло або в повідомленні-рішенні виявлено розбіжності, платнику податку необхідно звернутися до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо об’єктів та розміру площі нерухомості, що перебувають у їх власності.

         Звертаємо увагу, що оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення узгодженого грошового зобов'язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов'язання, зазначену в отриманих податкових повідомленнях-рішеннях, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

         - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

         - при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

         Поряд з цим, на суму податкового зобов'язання, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 ПКУ.

         Для зручності платників ДПС запроваджено низку електронних сервісів, зокрема щодо можливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки скориставшись Електронним кабінетом платника при наявності електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), який можна отримати у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. За допомогою Електронного кабінету платники податків – фізичні особи мають можливість перегляду даних, зокрема, щодо:

          - об’єктів оподаткування;

          - сформованих податкових повідомлень-рішень та необхідних платіжних реквізитів для сплати податку;

          - розрахунків сум податкових зобов’язань за такими податками;

          - стану розрахунків з бюджетом.

 

Удосконалено функціонування електронного кабінету та спрощено роботу ФОПів, – підписано Закон № 786-ІХ

 

         Президент підписав Закон № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців», який Верховна Рада України ухвалила 14 липня 2020 року.

         Законом розширюється функціонал електронного кабінету, спрощується ведення обліку для фізичних осіб, вносяться зміни до окремих норм Податкового кодексу України щодо адміністрування податків.

         Так, скасовано договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачено, що в кабінеті відображатимуться податкові повідомлення-рішення, винесені контролюючими органами. Також запроваджена можливість зміни уповноважених осіб платника податків, які мають право користуватися електронним кабінетом.

         Для фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, законом передбачена можливість вести облік доходів і витрат у зручній для них формі – паперовій та/або електронній, у т.ч. через електронний кабінет.

         Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Міністерством фінансів.

         Внесено зміни і до процедури проведення перевірок. Виключено норми, які надавали право контролюючим органам при перевірці оформлення працівників опитувати їх та роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

         На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

         Для платників ПДВ, які сплачують єдиний податок та застосують квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 року.

         Також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

         - у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 гривень (було 3 400 гривень);

         - у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2 %) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше  510 гривень (було 1 020 гривень).

         Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім деяких змін, які набирають чинності через 3 місяці з дня опублікування закону та з 1 січня 2021 року.

        

         Закон №466: зміни щодо податку на доходи фізичних осіб та застосування спрощеної системи оподаткування

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі  інформує, що Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466), було внесено зміни щодо податку на доходи фізичних осіб, зокрема:

         – запроваджується оподаткування за основною ставкою 18 відс. доходу, отриманого платником податку від продажу протягом звітного податкового року третього та наступних об’єктів нерухомості;

         – уточнення переліку витрат для фізичних осіб – підприємців в частині витрат на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, витрат на реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів;

         – скасовується сплата податку на доходи фізичних осіб з пенсій, розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму;

         – звільняється від сплати 5% ПДФО під час продажу об’єкт незавершеного будівництва за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки.

         Спрощена система оподаткування

         – зменшено із 15-ти до 10-ти днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5% може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3% за умови сплати ПДВ;

         – обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на платників єдиного податку 1-3 груп при наданні нерухомого майна в оренду;

         – визначено, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень.

 

Закон України №466: облік платників податків

 

         Чаплинська державна податкова інспекція Новокаховського управління Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі  звертає увагу, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон) передбачено низку змін до Податкового кодексу України, які стосуються обліку платників податків.

         Так, зокрема:

         - змінюються критерії належності платника податків до великих платників податків (сплата виключно податкових платежів − 1,5 млн. євро (був 1 млн. євро податкових та митних платежів);

         - встановлюється порядок обліку в контролюючих органах нерезидентів (іноземних компаній, організацій) (взяття їх на облік в контролюючих органах здійснюється після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу, або до придбання нерезидентом нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні, або до відкриття рахунків в банках України. У разі акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу іноземної кампанії, організації, у тому числі постійного представництва, одночасно із взяттям на облік нерезидента здійснюється взяття на облік відокремленого підрозділу такого нерезидента);

         - вдосконалюється порядок реєстрації платниками податку на додану вартість (спрощення процедури реєстрації для новостворених суб’єктів господарювання, збільшення часу для добровільної реєстрації, проведення деяких процедур перереєстрації без подання заяви платником ПДВ, запровадження автоматичного анулювання реєстрації платників ПДВ на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру про припинення або за даними реєстру платників єдиного податку про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ);

         - встановлюється, що якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізична особа обліковується у контролюючих органах як фізична особа - підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

         Звертаємо увагу, що законодавчі норми Закону набрали чинності 23 травня 2020 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора