A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Модернізована система водопостачання для покращення послуг населення в громаді Асканія-Нова

Дата: 02.10.2020 09:09
Кількість переглядів: 607

 

Фото без опису

Асканія-Нова громада утворилася у 2016 році. З 2017 є партнером Програми DOBRE. За час партнерства було реалізовано низка проєктів, серед яких, самий значущий для громади – «Заміна насосного обладнання та станцій автоматичного управління на свердловинах та запірної арматури в селах Асканія – Нова ОТГ, включно реконструкція 2-го підйому в смт. Асканія-Нова».

Написанню та реалізації даного проєкту передували опитування громадян, під час яких було виявлено, що більшість громадян не задоволені саме якістю водопостачання. По результатам опитування було прийнято рішення реформовувати даний напрям.  Для цього було створено робочу групу, залучено експертів, які консультували з професійної точки зору. Також були проведені громадські слухання з даного приводу, визначені основні проблеми, а саме:

- Висока жорсткість води.  

- Зношена інфраструктура, іноді віком до 100 років, часті пориви тому, що труби не витримують тиск, необхідний для поставки води на верхні поверхи житлових будинків

- Збитковість, низький тариф.  

- В маленьких селах, з яких виїхала велика частина населення і де переважно проживають люди похилого віку, є складнощі із наданням послуги централізованого водопостачання через високі неокупні витрати на ремонт і утримання інфраструктури.  

- Відсутність цілодобової подачі води населенню (в усіх населених пунктах вода подається  тривалістю до 15 годин на добу);

- Нераціонально підібрані насоси на  свердловинах  в усіх селищах, через що завищені витрати на електроенергію;

 - Нераціональність використання 2-го підйому в смт. Асканія-Нова. 

В результаті було створено та затверджено «План покращення надання послуги з водопостачання Асканія-Нова ОТГ на 2018-2022 рр». 

Постачанням питної води для населення і підприємств смт. Асканія-Нова та с-ща Новий Етап здійснює КП «Асканія-Нова» Асканія-Нова селищної ради».

КП «Асканія»  - надає послуги водопостачання для чотирьох сіл ОТГ: Питомник, Комиш, Іллінка, Молочне.

Вищезазначеним проєктом передбачалось: в смт Асканія-Нова - організація прямої подачі води в напірний трубопровід від свердловин без використання резервуару чистої води та встановлення нового обладнання з сучасними станціями автоматичного керування. Існуюче водопостачання смт. Асканія-Нова здійснювалось за допомогою двох свердловин, де встановлені насоси потужністю 32 кВт,  які подавали воду до резервуару чистої води. З РЧВ подача води населенню здійснювалась за допомогою контрольного насосного агрегату, потужністю 55 кВт.

В селищах Іллінка, Молочне, Комиш, Новий Етап, Питомник також стояла проблема збитковості через великі затрати на електроенергію та недостатньо сучасні частотні перетворювачі, через що в селищах часто траплялися пориви. Проєктом передбачалося заміна старих насосів на нові, енергоефективні з сучасними стаціями автоматичного управління. Також по всім населеним пунктам передбачалось: заміна запірної арматури, лічильників, організація санітарної зони.

В цьому році громада отримала від Програми DOBRE обладнання(свердловинні насоси, кожухи охолодження, станції автоматичного управління) на суму 2053,3 тис. грн.

Для реалізації проєкту комунальними підприємствами, за підтримки селищної ради, було залучено підрядну організацію для встановлення САУ та проведення пусконалагоджувальних робіт. Всі інші роботи разом з демонтажем старих та встановленням нових насосів займались спеціалісти комунальних підприємств самостійно. 

На ВНС-2 було встановлено 2 насоси потужністю 22 кВт, резервний нагнітаючий насос та станції автоматичного управління. В селищі Комиш встановлено насос потужністю 2,2 кВт та САУ, в с-щі Молочне насос потужністю 7,5 кВт та САУ, в с-щі Питомник встановлено два насоси потужністю 7,5 кВт та САУ, в с-щі Іллінка також встановлений насос, потужністю 7,5 кВт.

Активно долучались позабюджетні кошти. Фермери та підприємці надавали спец.техніку, допомагали у виготовленні необхідних деталей, тощо. 

Всього з боку громади було витрачено близько 900 тис. грн.

В результаті тісної співпраці з Програмою DOBRE, за роки існування ОТГ вдалося досягнути чудового результату – вода до осель в громаді подається 24 години на добу, коли раніше по всіх населених пунктах окрім Асканії-Нова подавалась до 15 год. Мешканці в повну міру зможуть вирішувати свої побутові та санітарні потреби.

Встановлене нове обладнання дозволить не тільки покращити якість питної води, а і зменшить витрати на енергоносії, зменшить кількість поривів, регулюючи тиск в системі відповідно до водозабору. Так, станом на вересень 2020 року, економія на електроенергії по населеним пунктам становить: Асканія-Нова – в 2,2 рази, Комиш – 0,6 раз, Молочне – 1,8 раз, Іллінка – 1,6 раз, Питомник 1,6 раз, Новий Етап – 2 рази.

За рахунок заощадження коштів комунальні підприємства зможуть надалі тримати існуючий з 2018 року тариф на водопостачання а також зробити цілодобову подачу води в селищі Маркеєв, яке до проєкту не увійшло. Також за рахунок заощаджених коштів КП зможуть поповнювати матеріальну базу.

Через де-який час планується зробити повторне опитування населення щодо якості надання послуги водопостачання, зробити аналіз.

Окрім заміни насосного обладнання, громада також щорічно проводить роботи по заміні водопровідної мережі. На теперішній час було замінено близько 4 км водогону в смт Асканія-Нова по вул. Ботанічна, Альошина, Соборна, Будівельна, в с-щі Молочне – вул. Животноводів.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора