A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Легалізація праці

Дата: 22.04.2021 13:29
Кількість переглядів: 413

Фото без опису

Фото без опису

Легальна робота – це впевненість у майбутньому! 

Що таке легалізація заробітної плати та зайнятості населення і чому це важливо? Тому, що легальна робота – це  гарантія соціального захисту.  

ЛЕГАЛЬНА РОБОТА:

  • це належно оформлені трудові відносини;
  • це  державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена  заробітна плата, не нижча від визначеної законом; 
  • оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності та пологах;
  • виплата втраченого заробітку у зв’язку з втратою непрацездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи;
  • одержання  пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством.    

НЕЛЕГАЛЬНА РОБОТА: тобто трудові відносини без належного оформлення згідно чинного законодавства:

  • це відсутність захисту від незаконного звільнення;
  • відсутність гарантії на безпечні і здорові умови праці;
  • відсутність гарантованого права на відпочинок, заробітна плата в «конверті».

Заробітна плата в «конверті» - це відсутність реєстрації та несплата внесків у Фонди державного соціального страхування. 

      Нинi цю загальнодержавну проблему зрушити з мiсця на користь простої людини взялася влада. З початку року в Чаплинському районі ведеться широкомасштабна робота з легалiзацiї  зайнятостi населення. Ця робота, в першу чергу, направлена на перевiрку дотримання трудових прав найманих працiвникiв, виявлення найманих працiвникiв, трудовi вiдносини яких не оформленi належним чином та виявлення фактiв виплати заробiтної плати нижче встановленого законодавством мінімуму. Якщо раніше до роботодавців за порушення трудового законодавства застосовувались тільки адміністративні санкції, то відтепер з’явились і фінансові санкції. Роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу, згідно зі ст.265 КЗпП. Допуск працівника до роботи без трудового договору (контракту) -10 мінімальних зарплат - за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення - 60 000 грн. Роботодавцям варто звернути увагу, що при виявленні одного нелегального працівника,  доведеться заплатити штраф,  якого б вистачило на сплату ЄСВ за цього ж працівника майже  на 4  роки. За найбільш серйозні порушенням недобросовісним роботодавцям доведеться розпрощатися з немаленькою сумою.

 Роботодавцям потрібно ґрунтовно задуматися над офіційним працевлаштуванням власних працівників, адже економічну вигоду від використання задекларованої праці та сплати усіх належних податків і зборів видно неозброєним оком.

Отже, роботодавцю треба замислитися працювати у правовому полі  чи сплачувати штрафи.

Захистіть своє майбутнє – працюйте легально!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора