A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Податкова інформує про одноразове декларування

Дата: 30.08.2021 13:54
Кількість переглядів: 280

Чи зазначати в одноразовій декларації походження активів

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі повідомляє.

Відповідно до вимог підрозд. 94 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації відображається, зокрема така інформація:

відомості про декларанта, достатні для його ідентифікації (це прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або у визначених Кодексом випадках – серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України);

відомості про об’єкти декларування, в обсязі, достатньому для ідентифікації кожного з них;

самостійно визначена декларантом у національній валюті база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

ставка та сума збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

До такої декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Разом із тим, в такій декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування.

Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених Податковим кодексом України.

Детально – в банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

 

 

Чи можна уповноважити особу для подання «нульової» декларації?

        

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що згідно з п. 3 підрозд. 94 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків (далі – декларант).

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація (далі – Декларація) подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу, в електронній формі з урахуванням вимог, встановлених розд. II ПКУ, та особливостей, встановлених підрозд. 94 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п. п. 6.2 п. 6 підрозд. 94 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Платник податків стає користувачем Електронного кабінету та набуває право, зокрема, подавати звітність в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису з дотриманням вимог законодавства щодо електронних документів, документообігу та довірчих послуг або тих сервісів ідентифікації, використання яких дозволяється методологом Електронного кабінету.

Отже, Декларацію декларант має подати особисто в електронній формі.

 

 

Про обчислення бази для нарахування збору з одноразового декларування

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання громадян щодо обчислення бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Положеннями Податкового кодексу України встановлено, що громадянин, який подає одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, самостійно визначає базу для нарахування збору з такого декларування з урахуванням конкретних активів декларування.

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об’єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

Якщо така грошова вартість визначена в іноземній валюті, то вартість таких валютних цінностей зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним Національним банком України (далі – НБУ) станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Вартість банківських металів зазначається, виходячи з маси та облікової ціни банківських металів, розрахованої НБУ станом на дату подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

При цьому, декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування шляхом додання до відповідної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

 

Підписуйтесь на сторінку Державної податкової служби України у Facebook facebook.com/TaxUkraine.

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора