Асканія-Нова селищна військова адміністрація

Херсонська область, Каховський район

Інформація щодо пільг із сплати податкових зобовʼязань в 2022 та 2023 роках

Дата: 25.01.2023 15:19
Кількість переглядів: 111

 Фото без опису
       Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності на земельну ділянку, а у разі припинення права власності або користування земельний податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності у поточному році.
      Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), щороку до 1 травня.
      Фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим кодексом України (далі - ПКУ) за несвоєчасну сплату податкового зобовʼязання, у разі якщо контролюючий орган не надіслав
(не вручив) податкове (податкові) повідомлення-рішення у встановлені строки (пункт 287.9 ПКУ).

Відповідно до підпункту 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу X «Перехідні положення» ПКУ та зміни, внесені до пункту 129.9 статті 129 ПКУ пеня та штрафи не нараховуються, а саме, згідно з новою редакцією підпункту
129.9.7, пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у випадку вчинення діяння (діїа б о бездіяльності) особою внаслідок введення воєнного, надзвичайного стану.

       На період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року No64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і
зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у .п 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.
      Так, підпунктом 69.14. пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України «Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 13 грудня року, наступного аз роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово
окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».
       Підпунктом 69.15 пункту 69 підрозділу 10 розділу X «Перехідні положення» Податкового кодексу України визначено, що «тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується тане сплачується загальне мінімальне податкове зобовʼязання за земельні ділянки, щорозташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».
      Ключовою умовою, за якою у платників податків у період дії воєнного стану в Україні виникає право їх не нараховувати та не сплачувати, є визначений Кабінетом Міністрів України Перелік територій.
      06 грудня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову N° 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі - Постанова).
      Постановою Кабінету Міністрів України встановлено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.
      Таким чином Кабінетом Міністрів України надано повноваження щодо розробки Переліку - Мінреінтеграції.
Наказом Мінреінтеграції 22.12.2022 N° 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до якого включено всі громади
Херсонської області.
       Таким чином, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю, загальне мінімальне податкове зобовʼязання за земельні ділянки, (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.
        Відповідно до наказу Державної податкової служби України (Далі ДПС) від 24 лютого 2022 року N° 243-о «Про встановлення простою у роботі Державної податкової служби України та її територіальних органів» в Головному управлінні ДІІС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі встановлено простій у роботі до закінчення дії обставин, які створюють загрозу життю і здоровʼю працівників.
        3 метою безперебійної роботи територіальних органів ДІІС в умовах дії правового режиму воєнного стану видано наказ ДІІС України від 28.03.2022 року Nol73, яким функції адміністрування та виконання повноважень Головного управління Д І С у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі закріплено за Головним управлінням ДПС у Полтавській області.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора