A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Сьогодні, 29 січня, Україна вшановує Героїв оборони Крут 1918 року. Ми памʼятаємо про самопожертву молодого покоління в боротьбі за незалежність. Цей подвиг увійшов в героїчну історію українського народу та став прикладом для сучасних Захисників Укр

Дата: 29.01.2023 09:37
Кількість переглядів: 75

Сьогодні, 29 січня, Україна вшановує Героїв оборони Крут 1918 року.

Ми памʼятаємо про самопожертву молодого покоління в боротьбі за незалежність. Цей подвиг увійшов в героїчну історію українського народу та став прикладом для сучасних Захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

Бій українських воїнів проти більшовицької армії біля залізничної станції на Чернігівщині затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для підписання Брестського мирного договору з країнами Четверного Союзу. Це означало визнання самостійної Української Народної Республіки субʼєктом міжнародних відносин.

За різними оцінками, під Крутами загинули, 70–100 оборонців, у тому числі 27 вояків Студентської чоти, які потрапили в полон і були страчені. Натомість з боку більшовиків загинули щонайменше 300 вояків.

Битва під Крутами повторилася через понад сотню років. З 28 лютого до 3 березня 2022 року в районі Крут українська армія знову нищила російську. За свідченнями місцевих жителів, тоді російські окупанти втратили в тому протистоянні близько 200 військових.

Дізнатися більше про Героїв Крут – в інформаційному матеріалі Українського інституту національної памʼяті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора