A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Відбулося восьме засідання Кластера 3 "Енергетика, включаючи ядерні питання, навколишнє природне середовище, включаючи зміну клімату та цивільний захист, транспорт"

Дата: 28.01.2023 14:07
Кількість переглядів: 42

 

25-26 січня в режимі відеоконференції Брюссель – Київ відбулося восьме засідання Кластера 3 «Енергетика, включаючи ядерні питання, навколишнє природне середовище, включаючи зміну клімату та цивільний захист, транспорт» Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС.

У перший день засідання Сторони обговорили наступні кроки у процесі інтеграції після набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС у сфері енергетики. Особлива увага була приділена впливу російської збройної агресії на енергетичний, вугільний, нафтовий та газовий сектори економіки. Було розглянуто питання ядерної та енергетичної безпеки, стан синхронізації сектора електроенергетики України до ринку ЄС, реформу відновлюваної енергетики та питання енергетичної ефективності будівель.

Глава делегації Української Сторони, заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков наголосив, що енергетичний сектор став однією з найголовніших цілей збройної агресії росії проти України та підкреслив, що українська енергосистема продовжує демонструвати високу стійкість незважаючи на те, що росія продовжує здійснювати атаки на сегменти енергетичної та газової інфраструктури, зокрема на системи генерації, передачі та розподілу електроенергії. Глава делегації подякував представникам Європейського Союзу за надану підтримку енергетичному сектору України.

Українська сторона також наголосила на ризиках, які несе в собі для ядерної галузі окупація росією Запорізької АЕС.

У контексті розгляду питання посилення співпраці з ЄС у сфері енергетики було заявлено про важливість досягнення НЕК «Укренерго» повного членства в ENTSO-E та АТ «Оператор ринку» у Комітеті європейських операторів ринку.

Європейська Сторона запевнила представників української делегації у повній підтримці України.

У ході другої частини засідання, яка відбулась 26 січня, Сторони обговорили актуальну ситуацію щодо транспортних ініціатив ЄС в рамках Європейського Зеленого курсу, масштаби екологічної шкоди, спричиненої військовою агресією росії проти України, стан виконання Україною зобов’язань за Паризькою кліматичною угодою, включаючи перегляд Довгострокової стратегії та планів щодо впровадження оновленого Національно-визначеного внеску України та Національного плану з енергетики та зміни клімату. Окрему увагу було приділено питанням співпраці між Україною та ЄС у сфері управління ризиками в процесі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та системі цивільного захисту.

Українська Сторона також підкреслила, що розвиток відновлюваних джерел енергії та енергоефективність мають стати основними напрямками післявоєнного відновлення України. Представники Європейського Союзу запевнили про готовність надавати підтримку у відбудові України, що за різними оцінками може зайняти декілька років, наголосивши на важливості тісної взаємодії з місцевими громадами в процесі післявоєнного відновлення.

Делегацію Української Сторони очолили заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції – Ярослав Демченков і заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів – Євгеній Федоренко. Делегацію Сторони ЄС очолила Керівник департаменту Східного партнерства Петра Гомбалова (Petra Gombalova).

Позицію України представляли:

Міністерство енергетики України

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Міністерство розвитку громад та територій України

Державна служба України з надзвичайних ситуацій

ТОВ «Оператор ГТС України»

НЕК «Укренерго»

Держенергоефективності

ДП НАЕК «Енергоатом»

НКРЕКП


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора