A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Підсумки року: гендерна рівність, запобігання та протидія домашньому насильству, допомога постраждалим від війни українцям

Дата: 30.12.2022 14:12
Кількість переглядів: 65

В умовах повномасштабної війни українські органи влади спільно з громадськими організаціями та міжнародними партнерами активізували роботу із розбудови системи реагування та протидії будь-якому виду насильства, допомоги постраждалим внаслідок війни та забезпечення рівних можливостей жінок та чоловіків: 

Рівність

  • Набули чинності Закони щодо протидії дискримінації за ознакою статі в рекламі, а також щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період.

  • Ухвалена Державна стратегія забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків до 2030 року та операційний план з її реалізації до 2024 року.

  • На виконання Державної стратегії забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків до 2030 року ухвалена Стратегія впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та операційний план її реалізації до 2024.

  • Розпочатий проєкт групових занять з психологічної підтримки жінок та дівчат «Тримайся, сістер», що реалізується ГО «Жіночий ветеранський рух» в межах проєкту ООН Жінки «Трансформаційні підходи для досягнення гендерної рівності в Україні».

  • Запущений проєкт Women for Ukraine для допомоги українкам, які втратили роботу і/або дохід внаслідок війни знайти нові можливості для працевлаштування та професійного розвитку. 

Запобігання та протидія домашньому насильству

  • Ратифікована Стамбульську Конвенцію — “рамковий" документ  наближення національних підходів щодо виявлення та реагування на насильство щодо жінок та домашнє насильство до передових європейських стандартів. Наразі, здійснено аналіз відповідності українського законодавства Конвенції та напрацьована дорожня карта законодавчих змін.

  • У 21 області України запрацювала 101 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, які реагують на повідомлення про випадки насильства, інформують постраждалих осіб про медичні, юридичні та інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства, а також про надавачів таких послуг. 

  • Створений мобільний застосунок для реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Допомога постраждалим від насильства в умовах війни

Україна почала зміцнювати державні механізми допомоги постраждалим від будь-якого виду насильства ще до початку повномасштабної війни. Однак, масштаб воєнних злочинів рф, необхідність комплексної допомоги громадянам, які пережли жахи окупації, вимагали розробки нових підходів відповідно до міжнародних стандартів.

  • Підписаний Меморандум про співробітництво між Урядом України та ООН щодо запобігання та протидії сексуальному насильству під час конфлікту (далі - СНПК). На реалізацію його положень розроблено Імплементаційний план для формування ефективної та прозорої системи протидії СНПК, а також створена Міжвідомча робоча група з питань протидії СНПК, що відповідає за реалізацію цього плану.

  • Оновлений Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року. В оновленому плані розширено перелік цільових груп та заходів із надання ефективної своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом,  а також переглянуто моніторингові показники плану.

  • У 4 містах України відкриті Центри допомоги врятованим: Київ, Львів, Запоріжжя, Дніпро. Це можливість надати УСІМ, хто потребує допомоги, необхідні консультації, зокрема з питань СНПК та комплексну психологічну, юридичну та інформаційну підтримку.

  • Запущена психотерапевтична онлайн платформа «Аврора» для надання спеціалізованої підтримки постраждалим від насильства, зокрема сексуального, під час війни.

У 2023 році заплановане подальше масштабування мережі Центрів допомоги врятованим, аби кожен українець та українка, передусім ті, хто пережив жахи окупації, відчували підтримку та могли отримати необхідну допомогу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора