A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Співголови Українсько-Словацької Комісії визначили пріоритетні напрямки подальшого співробітництва

Дата: 10.12.2022 17:13
Кількість переглядів: 50

Відбулася зустріч співголів Українсько-Словацької Змішаної Комісії з питань економічного, промислового і науково технічного співробітництва (далі - Комісія) Ольги Стефанішиної, Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, та Карела Гірмана, Міністра економіки Словацької Республіки.

Це перша зустріч на рівні співголів міжурядових комісій, що відбулась фізично у Києві з початку повномасштабної війни.

За результатами зустрічі сторони підписали Протокол 5-го засідання Комісії, в якому зафіксували ключові домовленості щодо подальшого двостороннього співробітництва, зокрема у сферах: торгівлі та інвестицій, енергетики, транспорту, електронних комунікацій, науки та інновацій,тощо.  

Фото без опису

«Підписання сьогоднішнього протоколу дозволить розширити межі українсько-словацької співпраці та сприятиме пошуку нових форм співробітництва у сферах взаємного інтересу. Впевнена, напрацювання в межах Комісії відіграватимуть ключову роль в процесі повоєнної економічної відбудови України», – сказала урядовиця.

Згідно протоколу, Україна та Словаччина: 

  • погодили посилювати співпрацю для реалізації проектів, що фінансуються через інструменти міжнародних організацій та міжнародних фінансових інституцій (структури ООН, Група Світового банку, банки розвитку);

  • задекларували наміри поглиблення співпраці для реалізації водневої стратегії ЄС. Сторони відзначили, що газові системи обох країн можуть відігравати важливу роль у декарбонізації із використанням наявних активів для транспортування водню до Європи;

  • домовились розглянути можливість співпраці щодо будівництва підводного інтернет-сполучення між Азією та Європою через Чорне море.

Одним з ключових напрямків співпраці в довгостроковій перспективі в межах підписаного протоколу є залучення Словаччини до процесу післявоєнної відбудови України. Сторони домовились зосередитися на підготовці переліку напрямів і проектів, які будуть реалізовуватись відповідно до Національного плану відновлення України. 

Ольга Стефанішина подякувала Словаччині за незмінну та рішучу позицію на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, підтримку нашої країни на її шляху до членства у ЄС. Разом з тим, вона закликала Словаччину як країну-члена ЄС підтримати якнайшвидший початок переговорів щодо підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA) між Україною та ЄС. Словацька Республіка зафіксувала готовність ділитися досвідом та допомагати Україні в адаптації окремих секторів до вимог і стандартів Внутрішнього ринку ЄС.

Сторони також обговорили транскордонне співробітництво, зокрема розвиток логістичних маршрутів, транскордонних територій та прикордонної інфраструктури. Віцепрем'єрка відзначила, що пункти пропуску стануть основними артеріями імпорту під час повоєнного відновлення України. Своєю чергою, Словацька сторона повідомила про плани будівництва автомагістралі D1 від Бідовце до державного кордону з Україною, а також заявила про повну підтримку розширення інфраструктури Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) на Україну та Молдову.

Окремо учасники порушили питання роботи енергосистеми України в умовах продовження масованих атак росії на об’єкти енергетичної інфраструктури, а також розширення співпраці у сфері енергетики, зокрема можливість участі словацьких компаній у відновленні української енергетичної інфраструктури.

Ольга Стефанішина наголосила на важливості та своєчасності рішення про приєднання України до європейської енергосистеми ENTSO-E на початку повномасштабної війни, що сьогодні дозволяє Україні швидше відновлюватись після ракетних обстрілів росії. Вона також зауважила на необхідності посилення захисту цивільного населення та критичної інфраструктури від масованих атак агресора, а також оперативного постачання матеріалів та обладнання для проведення ремонтних робіт.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора