A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Розпочався Міжнародний форум з безпеки культурної спадщини «ВІЙНА В УКРАЇНІ: БИТВА ЗА КУЛЬТУРУ»

Дата: 08.02.2023 14:04
Кількість переглядів: 53

 

Фото без опису

8 лютого розпочався  Міжнародний форум з безпеки культурної спадщини «ВІЙНА В УКРАЇНІ: БИТВА ЗА КУЛЬТУРУ». Захід триватиме два дні у гібридному форматі, протягом яких учасники планують підбити підсумки своєї роботи, актуалізувати стратегічні цілі та скласти плани подальшої діяльності на культурному фронті.

Організаторами форуму став «Штаб порятунку спадщини» спільно Національним музеєм Революції Гідності і Міністерством культури та інформаційної політики України.  

Учасники – представники музейних, архівних та бібліотечних інституцій, ЗСУ, допомогових ініціатив у сфері культури, міжнародних організацій, громадських і урядових ініціатив із допомоги українській культурі.  

Участь у заході взяв також Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який висловив переконання, що взаємодія та синергія органів влади та громадських ініціатив – необхідні умови опірності культури та стійкості суспільства в час війни.

«Збереження культурної спадщини майже три десятиліття було поза списком пріоритетів держави, що надзвичайно ускладнює ситуацію з її захистом і порятунком сьогодні. Водночас війна унаочнила те, що культурна спадщина – як матеріальна, так і нематеріальна, є одним з ключових елементів національної безпеки. Тому МКІП зініціював закріпити цей пріоритет на законодавчому рівні – шляхом змін до Закону про національну безпеку та ухвалення двох рамкових законів «Про засади державної політики в сфері культурної спадщини» та «Про збереження і відновлення національної пам’яті»,  – сказав Олександр Ткаченко. 

Окрім того, Міністр зауважив, що протягом цього часу зусилля МКІП були спрямовані на:

  • запуск механізмів надання міжнародної допомоги сфері культури; 

  • адвокацію захисту культурної спадщини України через номінації до ЮНЕСКО, активну комунікацію з міжнародними партнерами, міжурядовими організаціями; 

  • порятунок об’єктів культурної спадщини, зокрема, евакуацію музейних колекцій з прифронтових регіонів там, де це можливо; 

  • збір даних стосовно пошкоджень та втрат культурної культурної спадщини; 

  • напрацювання алгоритмів фіксації, документування злочинів проти культурної спадщини, оцінки збитків, налагодження взаємодії з військовими та правоохоронними органами тощо; 

  • повернення культурних цінностей, незаконно вивезених росіянами - як під час цієї війни, так і раніше; 

  • лобіювання інституту monuments men у складі Збройних сил – спеціалізованого підрозділу, котрий опікуватиметься питаннями захисту культурної спадщини.

Своєю чергою Президентка ICOMOS Тереза Патріціо також наголосила на важливості об’єднання зусиль.

«Масштаби втрат культурної спадщини України нині величезні. Це втрати як для матеріальної, так і для нематеріальної культурної спадщини. Відтак спільні зусилля  з МКІП та іншими професіоналами є дуже важливими у роботі зі збереження спадщини, адже координація роботи дасть змогу швидко підготуватися до відновлення», – сказала Тереза Патріціо.

Натомість директорка музею культурної спадщини в Польщі Катаржина Заласінська підкреслила, що важливо і надалі діяти активно та солідарно.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора