Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

«Окупована спадщина: кам’яні вишиванки Нової Каховки»: запрошуємо на відкриття виставки

Дата: 12.07.2023 14:01
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

В Одесі 10 липня об 11.00 на площі  біля Олександрійської колони у парку ім. Т. Шевченка відбудеться відкриття виставки «Окупована спадщина: кам’яні вишиванки Нової Каховки». 

Мета виставки – розвінчання радянських міфів та привернення уваги до культурної спадщини півдня України і мистецького спадку Нової Каховки, яка нині є тимчасово окупована. 

Виставка присвячується українським художникам та архітекторам, що 70 років тому у складний повоєнний час натхненно створювали місто для щасливого і мирного життя. Водночас виставка привертає увагу до волонтерів громадського руху ГО «НКТОКС», що з перших днів війни встали в лави захисників України на військовому та гуманітарному фронтах.

Нова Каховка - молоде містечко на півдні України, що є цілісною пам'яткою архітектури, містобудування та монументального мистецтва. 28 лютого 2022 року місто мало святкувати своє 70-річчя, проте 24 лютого, за декілька годин від початку повномасштабного вторгнення Росії місто потрапило під тотальну окупацію, що триває дотепер.

6 червня 2023 року підрив Каховської ГЕС спричинив наймасштабнішу катастрофу останніх десятиріч. Увага світу прикута до подій на Херсонщині.

Проєкт мандрівної виставки «Окупована спадщина» був реалізований ЛКП «Бюро спадщини» та Управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради спільно із «Новокаховським товариством охорони культурної спадщини». Виставку побачили у Львові, Дрогобичі (місто-побратим Нової Каховки), Івано-Франківську, Чернівцях, Загребі, Варшаві, Олешниці, Вроцлаві, експонували на Днях європейської спадщини — 2022, під час Парламентського саміту “Кримська платформа” та під час архітектурної бієнале у Венеції. Далі виставка мандруватиме у Київ, Прагу та інші міста України та Європи.

Місто Одеса гостинно прийняло велику кількість мешканців Нової Каховки та Херсонщини, вважаємо, що проведення виставки буде важливою подією для переселенців, які знайшли прихисток в Одесі та для громади міста. Це потрібний крок взаємопідтримки під час війни.

Виставка проходитиме за підтримки Одеської міської ради, Департаменту охорони історичного середовища та “Бюро спадщини” Львівської міської ради, ВГО УТОПІК, ВГО “Асоціація жінок України “Дія”, ГО “Південь разом” м. Нова Каховка, БФ “Місто тисячі джерел” м. Нова Каховка.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора