Асканія-Нова селищна військова адміністрація

Херсонська область, Каховський район

Акт відновлення Української Держави.

Дата: 16.08.2023 11:58
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

30 червня 1941 року з ініціативи Організації українських націоналістів у Львові збори представників української інтелігенції, церкви та самої ОУН проголосили Акт відновлення Української Держави.

За 8 днів до цього розпочалася німецько-радянська війна. Комуністичний режим відступав, українські землі швидко опинялися під нацистською окупацією. Українські націоналісти поспішали проголосити незалежність до вступу до Львова німецьких частин, щоб поставити німецьке керівництво уже перед доконаним фактом. 30 червня у Львові було піднято український національний прапор, створено Українське Державне Правління на чолі з Ярославом Стецьком.

На той момент війна в Європі тривала вже два роки. Вона змінювала кордони, підіймала і знищувала надії окремих народів, а маховик насилля та репресій проти цілих суспільних груп і націй лише наростав.

Історики по-різному оцінюють події літа 1941 року. Це тема, в якій непросто, але потрібно розбиратися. Рекомендуємо інтервʼю з одним з найкращих українських знавців теми національно-визвольного руху в XX столітті – доктором історичних наук, співробітником Центру досліджень воєнної історії ЗСУ Ivan Patrylak.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора