A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму

Дата: 09.11.2023 14:02
Кількість переглядів: 40

Фото без опису   

У всьому світі 9 листопада відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму, як день, коли відбулася перша масова акція фізичного насильства Третього рейху по відношенню до євреїв.

9 листопада за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, що об'єднує понад 500 організацій з 49 країн і діє незалежно від політичних партій і урядів, в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму (International Day Against Fascism and Antisemitism).

У цей день в 1938 р. почалися масові єврейські погроми ("Кришталева ніч") у Німеччині. "Кришталева ніч", або "Ніч розбитих вітрин" - серія єврейських погромів, організованих нацистами в ніч з 9 на 10 листопада 1938 р. на території Німеччини та Австрії. Вона стала першою масовою акцією фізичного насильства Третього рейху по відношенню до євреїв. 9 листопада 1938 нацисти вбили понад 90 осіб, 30 тисяч євреїв були схоплені і відправлені в концтабори. Сотні синагог було спалено дотла, а тисячі вітрин магазинів, якими володіли євреями, розбиті - звідси й виникла історична назва погрому.

Згідно з оцінками істориків, практично повна відсутність реакції на погром як всередині самої Німеччини, так і в інших країнах Європи розв'язала фашистам руки й послужила стимулом до початку масового знищення європейських євреїв. "Кришталева ніч" стала поворотним пунктом у долі німецького та австрійського єврейства і прямим прологом одного з найстрашніших злочинів нацистського режиму - масового винищення євреїв - Голокосту, що забрав життя 6 мільйонів осіб.

Щорічно в Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму проходять виставки, мітинги, демонстрації та інші заходи в пам'ять про жертви нацизму, жертв терору на національному, расистської, зокрема, антисемітській ґрунті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора