A A A K K K
для людей із порушенням зору
Асканія-Нова селищна військова адміністрація
Херсонська область, Каховський район

Мобінг на робочому місці

Дата: 29.06.2023 14:06
Кількість переглядів: 89

     Фото без опису

     25 червня 2021 року відбулася доволі значна подія в сфері охорони трудових прав – вступила в силу Конвенція Міжнародної організації праці (далі – МОП) № 190, а також додаткова Рекомендація до неї № 206. В Украйні розпочато процес ратифікаціїї.

      Насильство у сфері праці здебільшого є невидимим - законодавство не містить чіткого визначення цього поняття, а статистику щодо цькування на роботі складно зібрати. Проте, цькування, домагання та насильство у сфері праці і досі є поширеною проблемою. Економічна нерівність призводить до того, що саме жінки найбільше потерпають від гендерно обумовленого насильства на роботі, проте цю проблему у суспільстві замовчують, не бачать, не бажають помічати – або ж просто нормалізують, мовляв, «сама винна».

     Жертви гендерно обумовленого насильства не мають системної підтримки для того, щоб безпечно повідомити про домагання, а в суді їм ще й належить довести свою правоту.

     Для МОП важливо, щоб держави-члени ратифікували та імплементували цю Конвенцію. В Україні в рамках проектних заходів вже приділяється увага цьому новому стандарту. У подальшому МОП посилить підтримку щодо ратифікації цієї Конвенції, тим паче, що такий запит є від профспілок.

     Якщо насильство чинить роботодавець, то на його стороні більше ресурсів та переваг, щоб виграти справу через зустрічний позов щодо відновлення честі, гідності і репутації. У цьому випадку, профспілки мають діючі важелі впливу, щоб запобігти насильству на роботі - наприклад, можливість включити положення про протидію насильству до колективного трудового договору.

 

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора