Асканія-Нова селищна військова адміністрація

Херсонська область, Каховський район

Надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Дата: 22.01.2024 16:29
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

На законодавчому рівні визначений та затверджений порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

     Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – це дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні.

     Статус надається органом опіки та піклування дітям або особам, які на час воєнних дій не досягли 18 річного віку, за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією, також за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

     Згідно підпункту 3 пункту 2 Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 р. № 268 (зі змінами):

   3) психологічне насильство, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі - психологічне насильство), - моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок її проживання/перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, її внутрішнього переміщення або переміщення за кордон, як наслідок залишення свого місця проживання/перебування у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, а також загибелі (зникнення безвісти), потрапляння у полон, смерті внаслідок отриманих у результаті збройного конфлікту поранення, контузії або каліцтва на території України чи за кордоном її батьків або одного з них - із числа цивільних осіб, а також її батьків або одного з них - з числа осіб, визначених пунктом 2 Порядку надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 740 (Офіційний вісник України, 2015 р., № 78, ст. 2605; 2022 р., № 57, ст. 3390).

      Слід зазначити, що діти, батьки яких загинули в АТО та під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації, що підтверджується відповідними документами,  також мають право на такий статус (незалежно від місця проживання дитини).

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора