Асканія-Нова селищна військова адміністрація

Херсонська область, Каховський район

ЧИ МОЖНА ВЛАШТУВАТИ У ПРИЙОМНУ РОДИНУ ДІТЕЙ З ІНШИХ ОБЛАСТЕЙ?

Дата: 20.05.2024 14:15
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: стаття 256 Сімейного кодексу України, Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 № 565 «Про затвердження Положення про прийомну сім’ю» (із змінами).

За умови втрати дитиною батьківського піклування ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ в першу чергу вживає вичерпних заходів щодо влаштування дитини до сімейних форм виховання дітей, в тому числі до прийомної сім’ї.

Служби у справах дітей районної держадміністрації, виконавчих органів міських рад, адміністрації закладів, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, НАДАЮТЬ ДОПОМОГУ потенційним прийомним батькам У ПІДБОРІ ДІТЕЙ та налагодженні контактів з ними.

Пунктом 8 Положення про прийомну сімʼю передбачено, що на виховання та спільне проживання у прийомну сім’ю НАСАМПЕРЕД влаштовуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ПЕРВИННОМУ ОБЛІКУ дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, НА ВІДПОВІДНІЙ АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ОДИНИЦІ, та діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які під час надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасово переміщені (евакуйовані) в межах України або за межі України.

ВЛАСНА ДУМКА: вислів «на відповідній адміністративно-територіальній одиниці» вказує на ОБМЕЖЕННЯ влаштування дітей з інших областей, проте слово «насамперед», яким доповнили Положення про прийомну сім’ю, вже чітко не регламентує, що дитина повинна бути виключно з тієї області, де створена прийомна сім’я.

Проте, виходячи з того, що прийомна сім’я створюється в першу чергу громадою для потреб своєї громади, тому й важливо та доцільно, щоб служби у справах дітей ЗАБЕЗПЕЧУВАЛИ НАСАМПЕРЕД влаштування до прийомних сімей тих дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, котрі перебувають на їхньому первинному обліку. Також це тимчасова форма влаштування дитини в родину, за якої вона не втрачає шансів на усиновлення, а отже з обліку не знімається.

Окрім того, ОРГАН, який прийняв рішення про утворення прийомної сім’ї, НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ за її функціонування відповідно до законодавства та ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ контролювати виконання прийомними батьками своїх обов’язків щодо виховання та утримання дітей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора