Асканія-Нова селищна військова адміністрація

Херсонська область, Каховський район

ЧИ МАЮТЬ ПРАВО МАТИ ТА/АБО БАТЬКО, ЯКІ ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ, БАЧИТИСЯ З ДИТИНОЮ?

Дата: 11.06.2024 15:01
Кількість переглядів: 36

 Фото без опису

 НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ДОКУМЕНТИ: Сімейний кодекс України (статті 19, 168); постанова Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини».
      МАТИ та БАТЬКО, позбавлені батьківських прав, МАЮТЬ ПРАВО бачитися з дитиною ЛИШЕ З ДОЗВОЛУ СУДУ. З цією метою необхідно подати до суду відповідну заяву про надання їм права на побачення. Розглядаючи заяву, суд перевіряє, чи не завдасть шкоди життю, здоров’ю та моральному вихованню дитини такі побачення та МОЖЕ ДОЗВОЛИТИ РАЗОВІ (шляхом встановлення конкретної дати та часу) або ПЕРІОДИЧНІ побачення (наприклад, один - два рази на тиждень тощо) з дитиною ЗА УМОВИ присутності іншої особи (стаття 168 Сімейного кодексу України).
ПИТАННЯ тривалості побачень законом СПЕЦІАЛЬНО не вирішується. ТРИВАЛІСТЬ та ПЕРІОДИЧНІСТЬ побачень матері, батька та дитини встановлюється СУДОМ у кожному КОНКРЕТНОМУ випадку ІНДИВІДУАЛЬНО в залежності від обставин справи.
      ПРАВО МАТЕРІ, БАТЬКА, які позбавлені батьківських прав, на побачення з дитиною ПОКЛИКАНЕ СПРИЯТИ, з одного боку, збереженню зв'язку дитини з власними батьками, а з іншого - стимулюють батьків до їх ВИПРАВЛЕННЯ і ПОНОВЛЕННЯ батьківських прав.
ДИТИНА НЕ МОЖЕ БУТИ ПРИМУШЕНА до таких зустрічей в разі її небажання бачитись з батьками. Тут пріоритет надається ПРАВУ ДИТИНІ обирати, чи зустрічатись з матір'ю, батьком, які умисно ухилялись в тій чи іншій формі від виконання батьківських обов'язків.
     НАДАННЯ ОРГАНОМ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ ВИСНОВКУ ЩОДО ДОЦІЛЬНОСТІ ПОБАЧЕННЯ З ДИТИНОЮ МАТЕРІ, БАТЬКА, ЯКІ ПОЗБАВЛЕНІ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ:
Статтею 19 Сімейного кодексу України передбачено, що при розгляді СУДОМ СПРАВИ побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав ОБОВ’ЯЗКОВОЮ є участь ОРГАНУ ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ, представленого належною ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ.
       ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ подає суду ПИСЬМОВИЙ ВИСНОВОК щодо розв'язання спору НА ПІДСТАВІ ВІДОМОСТЕЙ, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також НА ПІДСТАВІ ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ, які стосуються
справи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора